Catalin Samoila
Glamour Photography
   Home      Detalii pentru fotomodele


Ce inseamna "fotomodel" ?

Fotomodel  poate fi atat un model acceptat la prezentari de moda cat oricine altcineva care doreste sa pozeze ca model la o sedinta foto. Aceasta deoarece fotografia se  imparte pe foarte multe genuri, iar cerintele difera foarte mult (ex fotografia comerciala pentru ciorapi de dama fata de cea pentru pasta de dinti , sau fashion fata de fotografia artistica etc).
Astfel, chiar daca ai pozat ocazional (in fata aparatului foto al unui prieten, sau doar a telefonului mobil) sau chiar daca nu ai mai pozat niciodata,  poti fi model pentru o sedinta foto.

 
Care sunt cerintele?

Din pacate as incepe cu seriozitatea!
Daca accepti sa te prezinti la o sedinta foto la o data si la o ora stabilita e bine sa nu existe "motive" de amanari,  pentru ca  este o activitate la fel de serioasa ca oricare alta, implica timp, bani, programari ale membrilor echipei daca participa si acestia.
Exista insa si motive obiective care pot impiedica inceperea sedintei iar atunci e preferabil sa se faca comunicarea din timp! In principiu mai mult de o ora-doua inainte de ora fixata si in nici o situatie abea dupa ora programata. E un semn de respect fata de toti cei implicati in sedinta foto respectiva, dar si de sine.
 
 
Despre dimensiunile fizice pentru modele/fotomodele
 
Modele sunt asa cum spuneam cele angajate in prezentari de moda (fashion) la care in general toate fetele viseaza, denumite si modele de podium,  care respecta reguli stricte de inaltime peste 175cm si  dimensiuni ale trupului apropiate de 90-60-90.
 
O alta categorie mult mai larga de modele este definita de termenul fotomodel. Aceste modele pozeaza in diferite scopuri, iar dimensiunile fizice sunt importante numai in raport cu cerintele sedintei foto, inaltimea fiind cea mai putin importanta (in fotografie nu se vede decat in raport cu alte persoane sau obiecte cu dimensiuni general cunoscute).
 
Pentru domeniul foto un model sau fotomodel mai corect spus, poate fi chiar si o persoana obisnuita, care nu a mai pozat sau care nu s-a gandit ca ar putea poza ca model. Niciodata nu-i tarziu si trebuie un pic de incredere in propria persoana.  Conceptii legat e de ceea ce se vede in diferite publicatii ca un fotomodel  trebuie sa  arate ca cele din revistele de moda sau alte genuri pentru barbati,  cat si teama ca propriul trup nu este suficient de statuar pentru o sedinta foto mai ales una de nud artistic sunt idei preconcepute. 

 
De unde termenul de "sedinta" foto ?
 
Pentru ca o sedinta foto are acelasi caracter cu orice sedinta de lucru:  implica seriozitate (chiar daca buna dispozitia si rasul sunt mai mult decat binevenite), munca, concentrare, totul avand ca scop dorinta comuna pentru rezultate foarte bune chiar de exceptie in imaginea-fotografia finala.
 
O sedinta foto consta intr-o comunicare verbala destinsa, amicala si directa intre fotograf si model care se refera cu precadere asupra tinutei, pozitiei si mimici, o atmosfera placuta si un prilej de a te simti bine si a juca unele mici roluri intr-un anumit scenariu.  Trebuie insa atentie la recomandarile fotografului primite atat inainte de sedinta cat mai ales in timpul desfasurarii sedintei foto.
 
 
Este permisa prezenta altor persoane ?

La fel ca pe orice platou de filmare nu este permisa prezenta altor persoane decat a celor direct implicate in desfasurarea sedintei foto.
Dorinta unor modele de a fi insotite de persoane apropiate sau cunoscute  poate impiedica chiar realizarea propriu zisa a sedintei intr-un mod profesional.
 
In unele studiouri mari exista o camera speciala de oaspeti in care insotitorii pot astepta. Exista si unele exceptii pentru anumite situatii speciale cand e necesara prezenta insotitorului, putin intalnita insa in practica.
 
 
Durata si desfasurarea sedintei foto

Timpul pentru o sedinta este de multe ori  subestimat (uneori si pregatirile dureaza, machiajul poate dura si 2 ore!).
Sedintele nu au un timp standard, in general o durata de 3 ore e normala, iar uneori o zi de fotografiere e la fel de normala. Desigur exista pauze, inclusiv pentru schimbari radicale ale decorului, interior sau locatie, asezarea luminilor, schimbarea tinutei, in functie de organizarea si de cerintele sedintei. De multe ori pregatirile sunt mari consumatoare de timp.
 
In timpul sedintei telefonul mobil poate distrage neplacut atentia, la fel ca  intr-o sala de spectacol sau eveniment. Acesta poate fi folosit in pauze.
 
Chiar daca modelul se afla aproape tot timpul in vizorul camerei foto,  conteaza efectiv doar momentul surprinderii imaginii. Se poate cere un ragaz oricand este nevoie sau este necesar. De aceea adresarea directa in conversatia cu fotograful e obligatorie.
 
 
Conteaza numarul de imagini inregistrate ?
 
Intotdeauna se realizeaza mai multe cadre asemanatoare, de aceea e gresit interpretat ca numarul de imagini/cadre are o importanta. Din totalul imaginilor realizate intodeauna se aleg in jur de 10% sau chiar mai putine poze finale. De fapt coperta unei reviste nu este decat una, iar un editorial nu contine nici macar zece poze. Pozele reprezentative sunt supuse in general unui proces de retus-postprocesare si de aceea sunt foarte putine.  Unele modele cer toate pozele  rezultate in urma sedintei pentru a descoperi si elimina greselile personale de tinuta si mimica si a nu le repeta in alte sedinte foto, deci fara a le folosi propriu-zis. Acest lucru insa se poate vedea si in fata oglinzii "copiind" tinuta din pozele publicate deja ale unor modele recunoscute,  incat multi fotografii profesionisti nu ofera modelului decat pozele alese ca finale si retusate, rezervandu-si dreptul sa selecteze si altele pe parcursul timpului si sa le utilizeze cu alte ocazii asa cum se intelege din cele de mai jos.


Despre drepturi de autor si drepturi in general
 
Pozele apartin fotografului ca drept de autor. Realizarea fotografiilor reprezinta acceptul modelului de a poza si de a ceda dreptul asupra imaginilor proprii! Nimeni nu e obligat sa pozeze insa trebuie sa isi respecte obligatiile asumate de a poza! Intotdeuna inaintea sedintei se pot stabili ipostaze in care modelul nu doreste sa apara si care in mod expres sa nu fie utilizate de catre fotograf de comun acord cu acesta, verbal si/sau in scris. In nici un caz dupa ce s-au depus eforturi pentru realizarea unei sedinte foto nu se admit clauze de interdictie asupra celor asumate deja de cele doau parti implicate.
 
Nu in ultimul rand pozele se fac pentru a fi expuse, nu pentru a se depozita intr-un sertar sau a fi stocate pe un mediu electronic pana se pierd sau se deterioreaza.

Singura exceptie de la cele de mai sus o face cumpararea efectiva a "negativului" impreuna cu dreptul de autor, de regula aceasta e cea mai scumpa solutie posibila fata de cea practica si fara costuri ce consta in a stabili conditiile amiabil cu fotograful inainte de sedinta foto.
 
La orice sedinta foto se semneaza un acord minimal in scris intre fotograf si model. Acesta e un document cu valoare legala prin care modelul confirma ca doreste sa pozeze si ca pozele pot fi facute publice. Exista mai multe forme pentru acest acord contract de servicii, contract comercial, agreere de difuzare comerciala sau necomerciala a imaginilor in toate formele posibile, respectiv pe internet, tiparituri, film-video etc.

Modelele angajate in cadrul unei agentii prin contract pot face exceptie de la a semna un document, doar in cazul in care fotograful are si el contract cu agentia, document prin care sunt deja certificate conditiile sedintei si a imaginilor rezultate.
 
Modelele si fotografii care nu semneaza un acord si colaboreaza in baza unei intelegeri verbale sunt protejati de Codul civil prin dreptul la imagine si respectiv prin dreptul de autor, legi opozabile dar cu efect incert in cazul unui eventual proces privind castigul de cauza al unuia sau a celuilalt. In principiu intelegerea verbala este un contract, a poza ca model la o sedinta este un accept pentru utilizarea imaginilor proprii de catre fotograf.
 
Pentru mai multe detalii juridice puteti desigur consulta un avocat specializat in drepturi de autor insa nu recomand nimanui un proces pentru o astfel de speta din considerente pur practice: valoarea fotografiei/lor in cauza.