Catalin Samoila
Glamour Photography
   Home      Exemplu de acord TFCD
Acesta e doar un exemplu de acord care se incheie intre fotograf si model iar, in functie de modalitatea de lucru aleasa, de preferintele celor doua parti poate suferi modificari importante (de pilda poate cuprinde clauze de interzicere a comercializarii fotografiilor sau nu).
Rolul principal este de a respecta Legea 8/1996, actualizata in 2014, a dreptului de autor din Romania sau a statului in care are loc sedinta foto.

Acord de colaborare pentru sedinta foto (tip TFCD)

incheiat intre

                        Z Y - denumit in continuare "Fotograf" –cu adresa in

Str.  _________    nr. ____, localitatea   _________  , Tel.  _________ ,e-mail:  ___________

si

Nume si Prenume_______________________ ____________________________

-  denumit/a in continuare "Model"   ( varsta peste 18 ani impliniti)

Data nasterii :____________________________ BI/CI Seria _________ Nr ______

Adresa: Localitatea_________________ Strada nr.  __________________________

Telefon_______________________ ___________ email: ______________________

            Modelul si fotograful prin citirea, examinarea si semnarea acestui acord sunt de acord cu urmatoarele:

1.)    Fotograful poate utiliza fara restrictii de timp sau loc fotografiile realizate la sedinta foto in sensul promovarii sale, publicitate proprie si altele asemenea, in presa (inclusiv medii digitale, electronice, de imprimare, tiparituri), televiziune, film, publicatii si alte mijloace de acum cunoscute sau care urmeaza sa fie inventate), in orice scop necomercial (cu exceptia celor defaimatoare sau pornografice sau orice alt mod care ar putea dauna reputatiei modelului sau fotografului). Fotografiile pot fi combinate cu alte imagini, text, grafica, film, audio, audio-vizuale si pot fi trunchiate sau modificate.

Informatiile personale ale modelului nu vor fi publice, cu exceptia cazului in care modelul a dat permisiunea fotografului sa faca acest lucru. Fotografiile pot fi folosite in aceleasi conditii de realizatorul machiajului, coafurii, vestimentatiei.

2.)    Modelul are dreptul de utilizare a fotografiilor realizate la sedinta foto fara restrictii de timp sau loc. Dreptul de autor pentru aceste fotografii sunt si raman ale fotografului si cesionarilor/mostenitorilor acestuia, iar modelul si respectiv mostenitorii sai legali se obliga sa nu ceara ulterior alte drepturi de orice fel privind fotografiile realizate in cadrul sedintei foto. In cazul in care fotografiile sunt utilizate/publicate de catre model, o nota privind dreptul de autor al fotografiilor trebuie sa fie adaugata sub forma: "Fotograf ZY" sau o trimitere la site-ul fotografului www.zy.com. Utilizarea comerciala a fotografiilor se face numai cu acordul fotografului ca parte separata de prezentul acord.

Daca modelul alege sa aduca modificari la orice imagine, trebuie sa adauge o nota cu privire la modificarile efectuate in momentul publicarii si de asemenea o nota privind dreptul de autor al fotografului.

3.)    Modelul va primi o selectie de 3/ 5 /7 /10 fotografii, alese de fotograf sau de model, retusate/prelucrate pentru tipar la cea mai buna calitate in format jpeg, fara watermark pentru a fi incluse in book de model printat si optimizate pentru prezentare web cu watermark-ul fotografului, la termenul de 1/ 2/ 3/ 4 saptamani dupa sedinta foto.

Modelul va primi toate fotografiile realizate format JPG direct din camera foto, pe CD/DVD sau pe internet la o rezolutie optimizata pentru web si numai la cerere in alte conditii de comun acord. Fisierele RAW se constituie ca „negativ” al imaginilor de la sedinta in proprietatea fotografului si nu se pot instraina sau comercializa.

4.)     Acesta este un acord irevocabil in orice tara cu limita de timp legal prevazuta si se aplica in conformitate cu legile din Romania. Orice alte acorduri verbale sau angajamente care nu sunt mentionate mai sus sunt nule. Orice modificari la prezentul acord se fac in scris cu semnatura suplimentara a ambelor parti pentru a fi eficiente.

Data  _____________________    Semnatura Modelului: _____________

                                        Semnatura Fotografului:  ________________
 

Locul desfasurarii sedintei___________________
Tipul/Genul sedintei foto
________________