Catalin Samoila
Glamour Photography
   Home      Modele
Colaborare TFCD
Definitie TFCD - Acronim de la time for CD or trade for CD aceasta colaborare consta in oferirea serviciilor de fotografie in schimbul disponibilitatii de a participa in cadrul unei proiect propriu fara a fi necesar a se plati contravaloarea acestor servicii.
 
Sedintele tip TFCD se realizeaza ocazional pentru proiecte personale sau in colaborari avantajoase cu profesionisti sau  pasionati cu portofoliu  legat de fotografie respectiv: make-up artist, hair stylist, designer de moda si deasemenea cu anumite modele. 
 
Proiectele fotografice proprii sunt de fashion, portret, insa prefer mai ales modele dispuse genului de fotografie nud artistic/glamour pentru care accept colaborari cu persoane feminine care indeplinesc cerintele minime alaturate. In final se ofera 5 -10 cadre postprocesate iar sedinta poate avea durata de la 3 la 8 ore in conditiile stabilite de comun acord.
 
Alte sedinte foto - servicii fotografice (a se viziona pagina Sedinte foto)
Propunerile de sedinte foto in interesul  propriu al beneficiarului, al firmei etc. cum sunt portofolii de model pentru angajare, modele de videochat, prezentare produse pentru magazine online,  se realizeaza in baza onorariului in functie de cerinte, pentru care imi rezerv dreptul de accept sau refuz.

 
Pentru fotografiile numai pentru uzul clientului/fara posibilitatea publicarii acestora de catre fotograf se stabilesc conditiile de comun acord, numai inainte de sedinta foto propriu-zisa. Aceasta cerinta exclude modul TFCD.
 
Persoanele care doresc  sa fie Model la o sedinta foto, indiferent de experienta, trebuie sa trimita informatii personale (varsta, date fizice ca inaltime, bust, talie, doleante si asteptari de la sedinta foto) si cateva fotografii (tip portret, portret fara machiaj, corp intreg eventual in costum de baie), date de contact - preferabil numarul de telefon pentru o discutie de principiu.
 
Colaborari cu fotomodele (vezi si detalii
In anumite proiecte personale de fashion, portret, teste echipamente, accept si colaborari tip TFCD cu modele experimentate iar uneori si fara experienta.
Fotografia glamour este intotdeauna o provocare atat pentru model cat si fotograf. In fotografia de nud artistic exista si posibilitatea de ascundere a identitatii, iar acest lucru trebuie specificat inainte de sedinta foto. 
Preschimbarea acordului TFCD cu unul comercial in care fotografiile devin indisponibile pentru uzul fotografului nu este o practica curenta si este posibila ulterior prin achitarea contravalorii serviciilor efectuate de fotograf in regim special (servicii pentru care nu au fost . Serviciile reprezinta valoarea unei "sedinte la comanda" realizata profesionist si include absolut toate costurile inclusiv o taxa adaugata pentru regimul special cerut ulterior (tarif orar, tarif prelucrare foto, chirie, uzura echipamente, taxe si impozite. Deasemenea e de mentionat faptul ca predarea "negativelor" in speta a drepturilor de autor detinute de fotograf, reprezinta un aspect deosebit de practica curenta si de aceea depaseste uneori mai mult de 10 ori costurile unei sedinte foto. 


 

  

Un simplu mail care sa contina pe scurt doleantele, tipul sedintei dorite cat si disponibilitatea ca model pentru a poza in mai multe ipostaze si genuri de fotografie (acceptul participarii in proiectele personale) alaturi de includerea datelor personale, se poate concretiza in realizarea unei sedinte foto!
 
 
Cerintele generale dar obligatorii la desfasurarea unei sedinte foto (valabile pentru orice fotograf sau model)  sunt:
- 18 ani impliniti la momentul efectuarii sedintei foto (sub aceasta varsta e nevoie de acordul scris al parintilor si nu se pot realiza fotografii ce implica nuditate);
- semnarea unui acord (comercial sau TFCD) intre model si fotograf inainte de inceperea sedintei foto; 
- minim 3 ore la dispozitie (pana la 5-8  ore frecvent, in sensul ca nu exista o limita, depinde de cerintele sedintei, deplasare intr-o anumita locatie, disponibilitate model etc);
- se obtin circa 3-10 fotografii retusate  la calitate tipografica maxima (daca nu e convenit altfel, de ex: toate fotografiile neretusate);
- fotografiile rezultate sunt fie publicate pe internet, fie tiparite pentru a fi expuse in cadrul unor concursuri si expozitii de fotografie (organizate de terti sau de fotograf), iar in cazul contractului comercial oferite spre publicare/expunere in reviste, media, internet etc;
- dreptul de autor se refera la toate pozele realizate in cadrul sedintei si apartine fotografului, conform cu legea romana nr.8/1996 actualizata (legi similare in alte tari). Acest lucru este stipulat si in acordul/contractul semnat intre model si fotograf inainte de inceperea sedintei, acord/contract ce respecta Codul Civil  -legea 287/2009 actualizata pentru Romania si drepturile constitutionale ale persoanei valabile international (vezi Exemplu de acord = model agreement in limba engleza); In virtutea dreptului de autor persoanele care au contribuit la machiaj, coafura, asigurarea tinutei vestimentare sau a spatiului necesar obtinerii imaginii finale, agentie de modele etc. pot utiliza anumite imagini ca promovare proprie numai cu acceptul fotografului si a intelegerilor prealabile; 
- nu se admit spectatori. Persoanele implicate in realizarea sedintei au un rol bine definit. Studioul foto este similar  platoului de filmare fara public. Prezenta altor persoane apropiate sau inrudite cu modelul nu este permisa;
- seriozitatea inseamana punctualitate, respectarea cerintelor/indicatiilor fotografului sau echipei, respectarea si intelegerea cauzelor contractuale prin acordul semnat, colaborarea amicala, pastrarea unei atmosfere de lucru relaxante, lipsa manifestarilor/interpelarilor nepotrivite etc.