Fotomodel ?
Fotomodel este un termen cuprinzator care se refera la o persoana care pozeaza. Poate fi atat un model pentru prezentari de moda, care corespunde anumitor cerinte impuse, cat si orice persoana care pozeaza ca model la o sedinta foto. Cuprinderea e data atat de genurile fotografice cat si criteriile comerciale ale industriei axate pe model, iar cerintele difera foarte mult in alegerea unui tip de model. In linii mari un model acceptat pentru fotografia comerciala cu ciorapi de dama poate sau nu corespunde si pentru reclama la pasta de dinti sau de produse cosmetice, la fel un model de prezentare moda poate sa nu corespunda pentru prezentarea lenjeriei intime sau costume de baie, in fotografia artistica oricine poate fi model in viziunea de creatie a fotografului/cineastului iar in fotografia comercial oricine la cerinta producatorului.
Model cu experienta sau debutant ?
Experienta unui model nu este intotdeauna un criteriu de alegere. Astfel, chiar daca ai pozat ocazional in fata aparatului foto al unui prieten sau a telefonului mobil, chiar daca nu ai mai pozat niciodata altcuiva, poti fi model pentru o sedinta foto/video. De aceea se fac casting-uri (distributia modelelor pentru o anumita imagine). Pe de alta parte un model cu experienta poate fi preferat pentru o sesiune comerciala unde timpul este o componenta importanta.
Exista anumite cerinte pentru a fi model ?
In acceptiunea mea as incepe cu seriozitatea! Daca ai programare la o sedinta foto la o anumita data si ora e bine sa nu existe “motive” de amanari, pentru ca este o activitate la fel de serioasa ca oricare alta, implica timp, cheltuieli si de regula mobilizarea echipei sau accesul intr-0 locatie. In practica am intalnit situatii neplacute de “disparitie” a modelului la ora progamata fara niciun anunt sau cu “scuze” inacceptabile (“am mers sa fac un ban”, “am o alta sedinta”, “nu ma lasa prietenul”). Fiecare amanare poate aduce pierderi morale si finanaciare, personal a trebuit sa cer scuze sau sa achit servicii partilor implicate in mai multe randuri. In principiu e binevenita comunicarea din timp, preferabil cel putin cu o zi inainte, a imposibilitatii participarii la data convenita. E un semn de respect fata de toti cei implicati in sedinta respectiva, dar si de sine.
Dimensiunile fizice ideale pentru fotomodele
Dimensiunile ideale ale corpului unei femei? Marimile folosite si pentru imbracaminte se impart in cel putin trei categorii dupa inaltime (miniona, normala si inalta} dar si tipologia dupa indicele de greutate. Dupa media masuratorilor, idealul feminin respecta un indice de masa corporala de 18,82, un raport talie-șold de 0,70 și respectiv talie-bust de 0,67.
Indicele de masa corporala – IMC – este un indicator oficial de calculare a greutatii corporale ideale, pentru o inaltime data. Acesta ajuta la stabilirea grupei de greutate in care se incadreaza o persoana unde indicele normal este intre 18,5 si 25, mai mic inseamna o persoana subponderala iar mai mare supraponderala.Formula IMC este: greutatea (kg)/inaltime (m)2. De exemplu: un model cu greutatea de 59 kg si 1,76 m, va avea un IMC de : 59/(1,76 x 1,76) = 58/3.097 = 19.05
Dimensiunile ideale bust/talie/solduri sunt apropiate de mitul 90-60-90, asa zisa femeia clepsidra intruchipata de Marilyn Monroe in anii 50 si ulterior Monica Bellucci si Penelope Cruz, dar realitatea nu e ideala si tocmai aceasta diversitate face lucrurile mai frumoase. Raportul ideal talie-șold de 0,70 se face impartind dimensiunea in centimetri a taliei la cea a soldurilor, care este apropiata de 60-86 cm și respectiv talie-bust de 0,67, adica 60-90 cm. De mentionat ca intr-un studiu despe corpul ideal femeile aleg intotdeauna un bust mai proeminent decat preferintele barbatilor.
Modele de prezentari de moda si defilare pe podium
In general toate fetele viseaza la o cariera de model in definitia data pentru manechine la prezentari de moda – fashion & runaway/catwalk – denumite si modele de podium. Pentru aceste modele exista reguli stricte de inaltime intre 176 – 183cm (si doar ca exceptie sub 175cm), slabe si cu bustul mai putin pronuntat, in practica dimensiunile 82-58-87. De fapt aceste cerinte reprezinta un adevarat snobism al industriei de moda si nu cu mult timp in urma a creat probleme reale de sanatate (anorexie) modelelor care pur si simplu se infometau ca sa se mentina in proportiile ideale ale industriei. In final rezolvarea a fost printr-o directiva care sa protejeze sanatatea modelelor de top si admiterea unor cerinte mai relaxate.
Cateva dimensiuni ale unor modele de top:
- Naomi Campbell (86–61–86); 177cm; 58kg
- Stephanie Seymour (85–58–85); 178cm; 67kg
- Eva Herzigová (89-64-91); 180 cm; 60 kg
- Kate Moss (83-58-86); 170 cm; 48 kg
- Tyra Banks Lynne (91-60-91); 178cm; 64kg
- Milla Jovovich (84-63-85); 175 cm; 59 kg
- Karlie Kloss (86-58-86); 185cm; 57kg
Modele de prezentari comerciale
O categorie mult mai larga de modele se regasesc in definitia de model comercial. Aceste modele pozeaza in diferite scopuri comerciale, de reclama si pot avea orice varsta, greutate si inaltime. Dimensiunile fizice sunt importante numai in raport cu cerintele beneficiarului, inaltimea fiind cea mai putin importanta (respectiv in fotografie nu se vad proportiile decat in raport cu alte persoane sau obiecte cu dimensiuni cunoscute, usor identificabile).
Se deosebesc astfel:
Modele plinute (plus size) – in prezent sunt cautate pentru scopuri comerciale de catre case de moda. Dimensiunile sunt aproximativ in zona 101-83-107 ca standard de imbracaminte.
Modele mignione – aceasta categorie se refera la modele sub 165cm, chiar 160cm inaltime, considerate prea mici de statura pentru a prezenta moda dar fiind delicate sunt cautate pentru scopuri comerciale, de la prezentari produse de imbracaminte, costume de baie, lenjerie la reclame diverse.
Modele pentru tipar (fit models) – sunt modele ale caror fotografii nu apar publicate, lucreaza impreuna cu producatorii de imbracaminte de masa si uneori pret a porter (ready to wear) care inseamna gama de produse de o calitate inalta.
Modele pentru costume de baie/lenjerie – in general sunt preferate modele mai voluptoase, cu forme iar inaltimea e mai putin importanta.
Modele glamour – pot fi si modele ce prezinta lenjerie si se refera mai mult la modul in care pozeaza, genul pinup de pilda, preferate in general pentru aparitie in reviste cu audienta la barbati, inclusiv Playboy.
Modele pentru anumite parti ale corpului – la care sunt preferate anumite parti bine proportionate cum sunt mainile, picioarele, ochii, fata sau parul si sunt alese pentru scopuri comerciale de prezentare bijuterii, manusi, produse pentru unghii, pantofi, creme si cosmetice, coafuri, ciorapi sau pantofi.
Modele sportive (fitness) – modele atletice care practica un sport sau antrenor de fitness sunt preferate in prezentari comerciale ale produselor tip suplimente alimentare.
Modele promotionale – hostess au calitati de prezentare a produselor in fata clientilor, sunt degajate si prietenoase si pot participa la evenimente, targuri si conventii.
Modele mature – se refera la modele cu varsta mai mare de 35 de ani si chiar pana la 80 de ani, ele definesc mai ales utilizatoarele obisnuite si prezinta toate domeniile comerciale.
Bariere psihologice sau mentalitati
Un model/fotomodel poate fi chiar si o persoana obisnuita, care nu a mai pozat sau care nu s-a gandit ca ar putea poza ca model. Niciodata nu-i tarziu daca increderea modelului in fotograf se transpune ca increderea in propria persoana. Exista multe idei preconcepute legate de felul in care un fotomodel trebuie sa arate mai ales comparatii cu cele publicate in diferitele reviste de moda sau de alte genuri, inclusiv pentru barbati. Temerile asupra propriului trup care nu este suficient de statuar pentru o sedinta foto sunt obisnuite.
Bariere psihologice se refera si la fotografia de nud artistic unde de fapt nu exista limite de reprezentare a corpului si formelor bazata pe standarde, ci reprezinta doar viziunea artistica, conceptuala a autorului.
Nu in ultimul rand mentalitatile societatii care desi se schimba au un efect puternic de influenta asupra modelelor, puritanismul ramane un curent de gandire inchisa si din pacate au devenit celebri prin procesul vrajitoarelor din Salem.